BelépésNaptár

január 2022
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

„Emlékezz!”
Félelmetes, egyszersmind bájos jelenet, amikor az ember szólítja fel az Örökkévalót, hogy emlékezzék. Ez a két jelző, hogy félelmetes és bájos, sehol sem állhat hitelesen egymás mellett, csak a Bibliában, Isten és az ember kapcsolatára vonatkozóan. Miért? Mert csak az egy örök Isten határozta el öröktől fogva, hogy emberré lesz.
. A Biblia embere félelmetes és bájos, amikor az élő Istenhez, a Teremtőhöz közeledik. Mint most Mózes, aki meglepő természetességgel és közvetlenséggel, szinte egyenrangú félként szólítja meg a Mindenhatót: „Mielőtt fellobbanna haragod és megsemmisítenéd ezt a keménynyakú népet, várj egy kicsit, és idézd fel az egyezséget, melyet az emberekkel kötöttél. Hogy amikor gyermek volt még Izrael, kiszabadítottad Egyiptomból, és sasszárnyon hordoztad. Aztán emlékezz arra is, hogy Ábrahám a barátod volt, aki elől semmit el nem titkoltál, amit tenni szándékoztál...” Istennek persze nincs szüksége arra, hogy emlékezetében kutasson, hiszen kerubokon trónol és átlátja a mélységeket – tud mindent; számára nincs múlt, jelen és jövő. Előtte a világ létezése egyszerre van jelen, s az ember is a maga szabad voltában.
Amikor tehát Istennek azt mondjuk: emlékezz, valójában mi idézzük emlékezetünkbe Isten nagy tetteit a történelemben és saját életünkben. Az emlékezés egészen sajátos módja ez. Mózes Istennel megy vissza a múltba, Isten pedig jelenvalóvá változtatja a múltból azt, ami alkalmas az örök életre: vagyis az ő soha el nem múló tetteit. Így emlékezik a keresztény nép minden vasárnap a szentmisén, a teremtő Szentlélek erejében, Jézus Krisztus halálára és dicsőséges feltámadására – ezért lesz jelenvalóvá az oltáron a kenyér és bor színe alatt a Feltámadott.
A tékozló fiú is emlékezik, amikor magába száll és így szól: „Atyám házában hány napszámos bővelkedik kenyérben, én meg itt éhen halok.” A Szentlélekben emlékezik a bűnös az atyai házra, és ebből megtérés, hazatérés, új, soha nem volt élet fakad. A mai Szentleckében Szent Pál apostol szeretett fiának, Timóteusnak írva szüntelen emlékezik, egész addigi életét Isten szemével nézve értékeli: Hálát adok Uramnak, Jézus Krisztusnak, aki erőt adott nekem, megbízhatónak tartott és meghívott a szolgálatra – engem, aki azelőtt káromoltam és üldöztem őt... De megkönyörült rajtam... Sőt valósággal elárasztott az Úr kegyelme. Csak így szabad, csak így lehet visszanézni a múltra: kozmetikázás nélkül és hálaadással Isten csodálatos tervének kibontakozása láttán.

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 33 vendég böngészi