BelépésNaptár

június 2022
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

(Mt. 9,1-8)

     Biztosan úgy gondolod, hogy az ember két részből áll: testből és lélekből. Ezt a Biblia nem tanítja, illetve így tanítja:- az ember egyetlen valóság, sem nem egészen test, sem nem pusztán szellem-.

     A Szentírás nem nézi le a testet, nem mondja, hogy a test a lélek börtöne, amelyből a lélek, mint pillangó röppen majd ki a halál pillanatában. Ez platoni gondolat. A mi hitünk nem tanítja, hogy a test rossz, a lélek ellenben jó. Amikor Szent Pál testi és lelki ember között különbséget tesz, akkor nem a testre mint húsra gondol. A testies az, aki Istent nem ismeri, vagy úgy él, mintha nem lenne Isten. Az ilyen ember szellemi valóságában is testi. A gőg, az Isten ellen való lázadás a legtestiesebb bűn. A lelki ember viszont nyitott Isten világára. Az ilyen ember egészen lelki. Családi élet, evés, alvás, szórakozás: egyaránt „lelki”. Minden ellenkező látszat és híresztelés ellenére a kereszténység nem nézi le a testet. Szent János evangéliumában ezt írja: „Az Ige /a Második Isteni Személy/ testté lett.”(Jn.1,14) A Názáreti Jézusban, emberi  testében maga Isten él.

      A kereszténységtől nagyon idegen a vallásos „lelkizés”. A kereszténység nem a lélek halhatatlanságában hisz, hanem a test feltámadásában( Nicea-konstantinápolyi hitvallás).                    A keresztény nem úgy jut el Istenhez, ha lenézi a testet és az anyagot, hanem úgy, hogy gyermekeket szül és nevel, vagy elhagyatott gyerekeket, piszkos kis öregeket mosdat, gondoz, szeret( Szent Kalkuttai Teréz Anya). Az anyagon át érintkezik a Föltámadt Krisztussal (ilyen az Oltáriszentség is!).

      Mielőtt Jézus csodás módon meggyógyította volna a béna embert, előbb feloldozta. A gyónás megelőzte a gyógyítást. Összefüggésben van a testi betegség a lelki betegséggel, a bűnnel. Természetesen nem mechanikusan. Az Úr visszautasította  a zsidó elméletet, miszerint minden betegség a bűn büntetése lenne. Pontosabban nem is büntetése, hanem következménye. Itt sem egyszerű ok-okozati összefüggésről van szó, hiszen egy szentéletű ember is lehet beteg és egy bűnös is egészséges. Azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Egy tolókocsis béna ember, ha elfogadja Jézust, és úgy él, ahogy Jézus tanítja, máris a gyógyulás állapotában van. Külsőleg, vagyis testére nézve lehet, hogy ez a gyógyulás csak a feltámadáskor rajzolódik ki, de már most gyógyulni kezd. Ellenben az az ember, amelyik gátlás nélkül a legsötétebb bűnökben fetreng, noha fénylik teste az egészségtől, már magában hordja az igazi betegség vírusait és a végső széthullás baktériumait. Igen sokat mond az a tény, hogy Jézus előbb gyógyítja  az ember legnagyobb betegségét, a bűnt, és csak utána a külső, kevésbé veszélyes betegségét, mint például a bénaságot. Ami kívülről megy be, az nem igazán veszélyes. Az fertőzi meg az embert, ami belsejéből jön ki. Hány, korban-időben  fiatalnak van meg ez a lehetősége, ahol átgondolhatja életét, és részesülhet Jézus feloldozásában?!(- „szombat esti elmélkedések”) Mert valóban, maga Jézus bízta meg Egyházát azzal, hogy igazi gyógyítást folytasson, amikor így szólt apostolaihoz:”Akinek megbocsátjátok bűneiket, bocsánatot nyernek; akiknek pedig megtartjátok, azok bűnei megmaradnak.”(Jn. 20,23)

    Nem kell ezt érezni! Majd később érzed. A gyógyulás nem akkor kezdődik, amikor érzi a beteg, hanem akkor, amikor az orvos kezelni kezdi! Világhírű orvos-pszichológust idézek, aki hosszas tapasztalata alapján szinte lexikálisan felsorolja a betegségek lelki(belső, személyiségben rejlő), bűnös okait:

Szájüreggyulladás:- Kezdeményezési nehézségek, nehezen tud valamit kimondani,másokkal határozottan közölni az illető. Nem kevélység húzódik meg  e mögött, amely attól fél, hogy rossz színben tűnik fel a másik előtt? Nem lenne egyszerűbb csak Isten tetszését keresni, mint megbetegedni?

Torokgyulladás:- Kiváltó oka lehet a szorongás. De mitől van az embernek szorongása? Aki tényleg hisz Jézus Gondviselő Atyjában, abban az Istenben, akinek gondja van még a mezők liliomaira is, az miért szorong?

Nyelési nehézségek:- Csomóérzés a torokban, a gyomorszáj görcsös összehúzódása- kapcsolatteremtő  nehézségek, gátlások. Nem lenne-e  egyszerűbb bátrabbnak lenni, bízni  Istenben és másokban?

Gyomorfájás, vizelési  inger, izzadás:- A túlzott követelmények alatt roskadozó élet tünetei. Nem kellene-e felmenteni magadat? Miért kell okvetlenül egyetemet végezned? Valóban azt követelik tőled, amit csinálsz? Kell-e egy  jeggyel  jobbat elérned? Nem is olyan biztos!

Vérkeringési és szívzavarok:- Kedélybetegség, vagy görcsösen fegyelmezett indulatok. A magas vérnyomás mögött inkább agresszivitás van, az alacsony mögött bátortalanság, kimerültség…

Asztma:- Olyan emberekről van szó, akik nem képesek elfogadni környezetüket, mert túl magas életideálokat követnek. A ki- és belégzés nehézségei a külvilág és a benső tudattalan tagadása, elutasítása is lehet, de megfigyelhető a háttérben önmegvetés, súlyos bűntudat is. Gyakran a zavaros érzelmi élet termeli ki.

       Most ne másra gondolj, és ne azt keresd, hogyha valaki a betegszobára került, akkor milyen lelki zavarban szenved! Ez így nem állná meg a helyét, de nem is tagadható az a sok tudományos kutatás sem, amely ezt a listát ezer és ezer betegség esetében megfigyelte, diagnosztizálta.

      Végkövetkeztetésképpen elmondhatom: légy egészséges, vagyis Istennel megbékélt, bűneit Jézusnak megvalló ember! A sok tudat alá szorított, soha meg nem bánt bűn kikezdi nemcsak a lelkedet, hanem Téged magadat, aki testi és lelki arculatú lény vagy, vagyis Istenben és Istenért a földön és az anyagban élő ember!

-(Barsi Balázs-Keppel Márton: Szombat esti elmélkedések, Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, 2012)-

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 17 vendég böngészi