BelépésNaptár

szeptember 2021
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

Mary Healy a detroiti Szent Szív Szeminárium egyetemi docense és a Szent Pál Bibliai Teológiai Központ vezető munkatársa. A vele készített interjú a Kossuth rádióban hangzott el, Erdő Péter bíboros, prímás bevezetője után. A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadójával Gécsek-Tóth Enikő beszélgetett.

Mary Healy Detroit közelében, Ypsilantiben él. A pandémia előtt szerte a világban részt vett és előadást tartott a Biblia értelmezéséről, a test teológiájáról és a szellemi életről tartott konferenciákon, kongresszusokon. Mint elmondta, ezeken az alkalmakon mindig a hit elmélyítésére törekszik, a célja, hogy növelje az emberekben a vágyat a szentmisén való részvételre. „Az Eucharisztia mindannyiunk életének forrása, katolikus életünk csúcspontja, de nem ez az egyetlen dimenziója. A hitünk életünk minden részletére kihat.”

Fokozatosan rajzolódott ki számára, hogy mi a feladata az életben. A 2000-es évek elején egy katolikus karizmatikus közösség vezetője lett. Heti rendszerességgel találkoztak, ezeken az alkalmakon kisebb beszédeket tartott, így vált aztán gyakorlott szónokká. 2005-ben könyvet írt II. János Pálnak a test teológiájával kapcsolatos tanításáról.

2014-ben Ferenc pápa Mary Healyt – az első három nő egyikeként – kinevezte a Pápai Biblikus Bizottság tagjává. Így beszélt erről a Kossuth rádiónak adott interjúban: „Ez egy olyan csoport, amely húsz tudósból áll, akik minden évben egyszer találkoznak Rómában. Az Egyház működésével kapcsolatos kérdéseket beszéljük meg a találkozókon, és ezt hangoljuk össze azzal, amit a Biblia tanít nekünk. Az elmúlt öt évben a bibliai antropológia volt a témánk, vagyis hogy mit tanít a Szentírás az emberről. Többek között olyan témákkal foglalkoztunk, hogy milyen az ember mint teremtmény, milyen az Istenhez fűződő viszonya. Milyen a férfi és nő és a kettejük kapcsolata, milyen a viszonyunk a világhoz, az állatokhoz és a teremtett világhoz, milyenek a társadalmi kapcsolatok, és így tovább. A mi szerepünk az volt, hogy összehozzuk és prezentáljuk világosan és érthetően ezeket a kérdéseket a Biblia vonatkozásában.”

A Kossuth rádióban elhangzott interjúban kitértek a nők Katolikus Egyházban betöltött szerepére is. Mary Healy szerint nem halljuk még elégszer a nők hangját a teológiában, a bibliai tanulmányokban és az Egyházon belül sem. Szent II. János Pál pápát említette, akinek szerinte nagyon mély rálátása volt a női zsenialitásra. Mindig hangsúlyozta, hogy a nők értik az egyén elsőbbségét és a szeretet elsőbbségét. Az amerikai teológus hozzátette: „Mi, nők másként gondolkodunk a Bibliáról, mint a férfiak. Kiegészítjük egymást. A Szentírásnak azokra a részeire gondolok például, amelyek a házasságról, családról, gyermekekről szólnak. De nemcsak ezekről gondolkodunk másként, hanem az egész Bibliáról és a teológiáról. A nők intuitívabbak, és sokszor olyan összefüggéseket ismernek fel, amiket a férfiak nem.”

Az Amerikai Egyesült Államokban a nők szerepe megnőtt az Egyházon belül, fontos és kiemelt feladatokat kapnak. Ferenc pápa is nőket jelölt számos tisztségre a Vatikánban. Ugyanakkor még mindig sokkal több nőre lenne szükség az Egyházban Mary Healy szerint, például az Egyházon belüli szexuális bántalmazások  gyógyítása terén is.

A detroiti teológus egyike azoknak az előadóknak, akiket hallhatunk majd szeptemberben Budapesten. A rádiós interjú végén megfogalmazta üzenetét is nekünk, magyaroknak.

A beszélgetés ITT hallgatható meg.

Forrás: Kossuth rádió / NEK

Fotó: NEK

Magyar Kurír

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 28 vendég böngészi