BelépésNaptár

október 2021
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

Németország legnagyobb iszlám templomát, a DİTİB (török-iszlám unió a vallási kapcsolatokért) központi mecsetjét szeptember 29-én nyitotta meg Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke Kölnben. Az ünnepséget élesen kritizálták a város egyházi és közéleti vezetői, akik nem jelentek meg a megnyitón.

alt

Elutasította az ünnepségen való részvételt többek között Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek, Fritz Schramm polgármester, valamint a mecset német építésze, Paul Böhm is. Nem vett részt senki a megnyitón a kölni vallások tanácsa (Rat der Religionen) képviseletében sem.

A The Tablet katolikus hetilap a kölni dóm esperes-plébánosa, Robert Kleine véleményét közölte az üggyel kapcsolatban, aki arra a kérdésre, hogy ez miért történt, azt válaszolta: a megnyitóra szóló meghívókat nagyon későn küldték ki, két nappal az esemény előtt, az ünnepség „nyilvánvalóan” inkább „zárt körű” volt, mint nyilvános, melyen a nem muszlimok nemkívánatosak voltak. Paul Böhmnek nem adtak lehetőséget arra, hogy ismertesse építészeti koncepcióját a mecsetről a rendezvényen, amely teljes egészében török nyelven zajlott. Úgy tűnt, minden Erdoğan államfő körül forgott – mondta Robert Kleine.

Sok kölni most azt kérdezi, a DİTİB-mecset építését Ankarából kezdeményezték, vagy helyi döntés volt. „Nagyon szomorúnak tartom, ami történt, mert eleinte, amikor először bejelentették a mecsetre vonatkozó terveket, a helyi egyházból, a katolikus intézményekből és a politikai pártokból is sokan küzdöttek az elfogadásukért – mondta Robert Kleine. – Létrehoztak egy tanácsadó testületet, melynek tagjai támogatták a hatalmas mecset építését – de nem hívták meg őket, és most közülük többen is lemondtak. Szerintem nagyon sok kárt okoztak, és hosszú időbe telhet helyrehozni mindezt; feltéve, hogy a DİTİB helyre akarja hozni.”

Kölnben évek óta működik a vallások tanácsa, lehetőséget teremtve, hogy a városban élő keresztények, muszlimok, buddhisták, hinduk és zsidók párbeszédet folytathassanak. A kapcsolatok kiválóak voltak – emelte ki az esperes-plébános, de a DİTİB eljárása a megnyitóünnepséggel kapcsolatban „politikai, és nem vallási” színezetű volt. Robert Kleine hozzátette, a DİTİB közvetlenül a török kormány irányítása alatt áll.

Nem is olyan régen ígéretet tettek arra, hogy Törökországban, ott, ahol Szent Pál vagy Szent Miklós prédikált, keresztény templomok épülhetnek, vagy a hívek újra használhatják a régieket – emlékeztetett Robert Kleine. „Nagy ígéreteket tettek – de semmit sem tartottak be.”

Forrás: Thetablet.co.uk

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég böngészi