BelépésNaptár

október 2021
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is részt vett a dél-olaszországi lungrói görögkatolikus egyházmegye megalapításának centenáriumán február 13-án. Az eseményről Szaplonczay Máté papnövendék készített beszámolót.

alt

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Legtöbbünk emlékezetében még tisztán él a hajdúdorogi egyházmegye alapításának századik évfordulóját ünneplő jubileumi év eseménysorozata. Hasonló jeles centenárium kezdődött a dél-itáliai Calabriában február 13-án, pontosan száz évvel azután, hogy 1919. február 13-án XV. Benedek pápa Catholici Fideles kezdetű apostoli bullájával megalapította az italo-albán hívek számára a lungrói egyházmegyét. 

alt

A centenáriumi évet megnyitó Szent Liturgiára Lungróban, a Myrai Szent Miklós-székesegyházban került sor nagyszámú hívő részvételével. Donato Oliverio, a lungrói eparchia főpásztora köszöntőjében hálát adott a mennyei Atyának mindazért a sok kegyelemért, mely az elmúlt évszázadban megadatott az egyházmegyének. A közösség egyik fő célkitűzése az ökumenizmus elősegítése. Hangsúlyozta, hogy ahogyan eddig, úgy a jövőben is hídként szeretnének részt venni a katolikus–ortodox párbeszédben.

alt

A február 13-i ünnepen részt vett Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa; Ernest Simoni bíboros, az albán kommunista egyházüldözés túlélője, akit Ferenc pápa 2016-ban, 88 évesen nevezett ki bíborossá, felmentést adva neki előrehaladott kora miatt a püspöki rend felvétele alól; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Manuel Nin püspök, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája; a környék püspökei, szerzetesei, papjai, valamint a hívek.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a máriapócsi kegykép másolatát ajándékozta a centenáriumát ünneplő eparchia püspökének, Donato Oliveriónak.

Az eseményen több közéleti szereplő mellett részt vett Albánia elnöke, Ilir Meta is. Beszédében az államfő hangsúlyozta az Olaszországban élő, albán gyökerekkel rendelkező közösség hagyományőrző és identitásformáló szerepét, melyet az óhazával összeköt a közös hit, a nyelv és a kultúra, valamint nemzeti hősük, Szkander bég tisztelete.

alt

Az italo-albán sajátjogú egyház egyike a 23 keleti katolikus egyháznak (lévén, hogy még nem emelték metropóliai rangra, jelenleg az „egyéb sajátjogú egyházak” közé tartozik). Ma két eparchia (a lungrói és a később, 1937-ben létrehozott pianai), valamint a grottaferratai apátság tartozik hozzá. Híveinek létszáma körülbelül 80 ezer fő, többségük Szicíliában és Dél-Olaszországban él. Szertartásaikat bizánci rítus szerint végzik, görög nyelven.

A centenáriumi év kiemelkedő eseményei között szerepel a május 24-i görögkatolikus Szent Liturgia a római Szent Péter-bazilikában, majd a másnapi találkozás Ferenc pápával.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Szaplonczay Máté

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 29 vendég böngészi