BelépésNaptár

július 2020
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

A Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán tanuló kispapok csütörtök délutánonként az élettel ismerkednek. Régóta járnak kórházba, börtönbe, idősek otthonába, nevelésbe vett gyermekek közé. 2019 februárjától arra is módjuk van, hogy különböző településeken cigány közösségekkel találkozzanak.

„Mindegyik pasztorációs terület fontos. Parókiára kerülve talán lesz az egyházközségben börtönviselt ember, beteghez bizonyára fogják hívni a papot. A közösséghez tartozhat nevelőszülő. De abban minden kispap biztos lehet, bármelyik egyházmegyéhez tartozik is, hogy a cigánysággal találkozni fog a szolgálati helyén. Úgyhogy ez a legfontosabb!” – véli a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs referensi feladatait ellátó Orosz Rita.

Nincs séma. Egészen változatos módon történik az ismerkedés. Huszár telepen Vincze Sándor igazgató úr engedélyével napközis délutánba kapcsolódtak be, tanulva a gyerekekkel. Máriapócson első alkalommal a Nemzetiségek Házában iskolásokkal találkoztak, a jövőkép alakításáról beszélgetve. Másik alkalommal nemcsak gyerekekkel, hanem a helyi családsegítővel is hosszan tudtak beszélgetni. Mostanra jól elő lett készítve, hogy konkrét családokkal, az ő saját otthonaikban barátkozzanak, Horváthné Varga Alíz koordinálásával. A kántorjánosi fiatalok keddenként mennek a Balogh Gusztáv által vezetett közösségi házba, ahol imádkoznak, Kerezsi János atya és Orosz Rita irányításával tanulnak a hitünkről, s játszanak. Kispapjainkat Nyírkátán is nagy szeretettel várták. A telepen lévő közösségi házat és adománypontot nézték meg, miközben Nagy Zoltán, a helyieket karizmatikus egyéniségével összekovácsoló fiatalember mesélt a történetükről, munkájukról, a tánccsoportról, vallásgyakorlásukról. Egészen megható, ahogyan a liturgiában a cigány és nem cigány lakosság a legnagyobb szeretetben együtt imádkozik. Mindkét közösség nagy örömmel fogadta a teológus hallgatókat. Április elején Tuzsérra várták a fiúkat, ahol Tóth Tiborné munkatársunk segített abban, hogy újabb aspektusból láthassák a cigány gyermekeket, családokat. Meglátogattuk Balogh Anikóékat, s mivel betegségeik miatt a család férfitagjai csak ritkán jutnak el templomba, otthonukban imádkoztuk el közösen a IX. imaórát. Belefért már egyéb is ezekbe a délutánokba: a Romano Mária Rádió képzésén a belvárosi gimnáziumunk diákjai, a kispapok, illetve cigánypasztorációban tevékenykedők (három településről) együtt vettek részt.

„Amit megismerünk, amibe energiát fektetünk, azt többnyire megszeretjük. Bármi legyen is az, egy idő után – már csak a rászánt órák miatt is – érzelmileg is kötődünk. A cigány emberekkel történő személyes ismerkedés, a mély és őszinte beszélgetések segítenek abban, hogy képesek legyünk az embert nézni, nem pedig a származást, s kívül hagyni a sokszor sztereotípiákkal terhelt gondolkodásunkat. Talán még az üdvösségünket is kockáztatjuk, ha etnikai alapon különbséget teszünk ember és ember között. Nem ezt kéri tőlünk Krisztus… Inkább, amit kifejez a Háló Egyesület (www.halo.hu) egyik gondolata: Szeresd a cigányokat, mint önmagadat!”

Forrás: OR/Nyíregyházi Egyházmegye, fotó: Orosz Istvánné

Nyíregyházi Egyházmegye

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 48 vendég böngészi