BelépésNaptár

október 2020
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

Libanon természeténél fogva semleges – hangsúlyozta a maronita pátriárka szeptember 10-én, csütörtökön, amikor dimani nyári rezidenciáján fogadta az úgynevezett Spirituális Gyűlés vallásközi testület képviselőit.

Béchara Boutros Raï maronita pátriárka az elmúlt hónapokban többször is hangsúlyozta: ismét meg kell erősíteni az úgynevezett „libanoni semlegességet”, mely az ország válságából kivezető út lehet. Ugyanakkor hozzátette, a javaslatot semmi esetre sem szabad a síita Hezbollah párttal szembeni ellenséges politikai álláspontnak tekinteni.

Raï pátriárka szeptember 10-én, csütörtökön beszélt erről, amikor dimani nyári rezidenciáján fogadta az úgynevezett Spirituális Gyűlés képviselőit. A vallásközi testület az ország különböző keresztény és muszlim felekezeteit kapcsolja össze.

Libanon természeténél fogva semleges – magyarázta a maronita bíboros –, éppen kulturális és vallási pluralizmusának köszönhetően, és a libanoni nemzeti paktum ezen a pluralista semlegességen alapul.

Ha nem ennek a semlegességnek a jegyében haladunk tovább – szögezte le a pátriárka –, „akkor a maroniták elmozdulnak Franciaország felé, a szunniták Szaúd-Arábia felé, a síiták pedig Irán felé”. Libanon pluralitása és semlegessége már a polgárháború idején is válságba került, amikor egymás ellen harcoló szektás milíciák léptek színre.

A libanoni nemzet veszélyben forog amiatt, hogy a Közel-Keleten konfrontálódó geopolitikai blokkok ütközőpontjában áll.

Ez a folyamat – fűzte hozzá a maronita egyház vezetője – áll a libanoni nép nemzetközi elszigelődése és elszegényedése hátterében; olyan spirál, amelyből csak úgy lehet kimenekülni, ha újra megerősítjük saját plurális identitásunkat és ebből következő semlegességünket a Közel-Keletet sújtó konfliktusok tekintetében.

A Spirituális Gyűlés képviselői egyhangúlag támogatták Raï bíboros javaslatát, hogy újra hangsúlyozni kell Libanon semlegességét: ez a történelmi pozíció óvja bármilyen külföldi beavatkozástól, mely más államok vazallusává kívánja tenni az országot.

A cédrusok országa „cselekvő semlegességének” megerősítését Raï pátriárka már augusztusban előtérbe állította, amikor kiadta a Memorandum Libanonért című dokumentumot.

A maronita pátriárka a vallásközi testület tagjaihoz intézett beszédében elmondta, valamennyi libanoni politikai erő hivatalosan is reagált a felvetésére, a síita Hezbollah kivételével. Ezzel kapcsolatban a pátriárka elutasította a média és az elemzők félreértéseit, akik az utóbbi hetekben úgy értelmezték a libanoni semlegességről szóló javaslatot mint a Hezbollah elszigetelésére törekvő politikai kezdeményezést, mely annak Iránnal való kapcsolatait veszi célba.

„Mindaz, amit a sajtó írt – utalt rá Raï bíboros –, nem vonatkozik rám. Az én pozícióm a semlegességgel kapcsolatban nem a Hezbollah ellen irányul, hanem valamennyi libanoni jólétét tartja szem előtt, mert a szegénység ma mindenkit sújt.” Magáról szólva hozzátette: „először libanoni, aztán maronita”.

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kérjük, hogy regisztrálj vagy jelentkezz be, ha hozzá kívánsz szólni ehhez a cikkhez.

" KÖZÖS DIÓHÉJ "

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 22 vendég böngészi