Belépés

Naptár

szeptember 2018
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Térkép


Diósgyőri Görög Katolikus Templom nagyobb térképen való megjelenítése

Statisztika

Az Egyházközségi oldal indulása:
2007. május

2007. október 29. óta:

látogatónk volt.

---
 

Őt dicsérje éneked, mert ő a te Istened…” (Mtörv 10,21) Kántorok lelkigyakorlata Miskolc-Tapolcán

Az elmúlt hétvégén Miskolc-Tapolcán, immáron negyedik alkalommal rendezték meg a kántorok továbbképzését, melynek a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium adott otthont.

Makkai László atya, a kollégium igazgatója, röviden tájékoztatott a kollégium életéről, működéséről. A kántortalálkozót Dr.Orosz Atanáz püspök-exarchahívta össze, mégpedig azzal a céllal, hogy Isten dicsőítésére minél méltóbb kántorok kerüljenek ki.

Minden évben megvan egy tematika, hogy mi mentén fogunk haladni, most Püspök atya úgy gondolta, hogy a vecsernyei mintadallamokat kell elmélyíteni, gyakorolni.

Az első délelőtt Bubnó Tamás, a Szent Efrém kórus vezetőjének segítségével tanulhattuk meg és énekelhettük a szebbnél szebb mintadallamokat. Egy rövid szünet után, miután egy picit megpihentünk, folytattuk tovább lelkesen a gyakorlást. Ezek után kezdtünk el készülni a vecsernyére, ahol az előverseket felváltva énekelve, mindenki ki vehette a részét, majd a másnap reggeli útrenyét és liturgiát gyakoroltuk be. Vecsernye után feltöltődve mentünk át vacsorázni, hogy meg legyen az elegendő energia az esti gyakorláshoz. Az ebéd és vacsorai étkezéseinket a Kis Anna Halászkertben fogyasztottuk el, míg a reggelinket a kollégiumban.

A testi felüdülés után visszatérve, Püspök atya jóváhagyásával, pár perc kikapcsolódás következett, ugyanis olyan megtiszteltetés érte mindnyájunkat, hogy elsőként tekinthettük meg a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium bemutatkozó kisfilmjét. Ezt követően mindenki röviden ismertette, hogy a saját egyházközségében milyen kántori feladatai vannak, és elmondta milyen rend szerint végzik a szertartásokat, s hogyan kapta ezt a nem könnyű, de mindent fáradságot megérő hivatást, majd Püspök atyának tehettünk fel kérdéseket.  Kellemesen elfáradva tértünk nyugovóra.

Az utrenye és liturgia után testi vágyainknak is kedveztünk, így a kapott energiák által újult erővel kezdtünk neki a napnak. Gorcsa György esperes vezetésével az utrenye kánonjait, tropárjait gyakoroltuk, majd Püspök atya tanácsára visszatértünk a mintadallamokhoz. Az elengedhetetlen kávészünet után a közeledő Urunk színeváltozásának és az Istenszülő elszenderedésének sztichiráit énekeltük el több-kevesebb sikerrel.  A szombati napot velünk töltötte Bukáné Kaskötő Marietta tisztelendőasszony, a nemrég felszentelt diakónus felesége, aki a technikai részekben nyújtott segítséget.  Délben újra szeretettel vártak az étteremben, és a finom ebéd elfogyasztása után Anna nap alkalmából felköszöntöttük az étterem dolgozóit. Rövid pihenő után tisztelendőasszony nagy kihívás elé állított minket. Ugyanis több szólamra kellett válnunk és a kezdeti sikertelenség után sem adtuk fel. Nagyon kellett figyelnünk arra, hogy egymásra figyeljünk. A vecsernye után elfogyasztottuk vacsoránkat, mely extra meglepetéseket rejtegetett, hiszen László atya közbenjárásával ráadásként kaptunk egy kis desszertet fagylalt formájában, Püspök atya azonban nagyon figyelt, hogy kellő óvatossággal fogyasszuk a fagylaltot, hiszen másnap szolgálnunk kellett!

Sajnos vasárnapra kevesebben maradtunk, hiszen több társunknak haza kellett menni, hogy otthon végezzék el kántori feladataikat, de ennek ellenére este alkalmunk nyílt a kötetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére.

Vasárnap reggel a Székesegyházban útrenyén vettünk részt, majd nagy izgatottan álltunk neki a főpróbának a búza téri hittanteremben. Kisebb beéneklés után átvonultunk a liturgiára, és együtt ünnepelhettünk a búza téri hívekkel. Utolsó programunk a közös ebéd volt, melyet tisztelendőasszony jóvoltából fogyaszthattunk el. A köszöntések után minden jót kívántunk egymásnak a következő találkozásig.

Rengeteg tapasztalattal és lelkesen indultunk útnak, hogy a jövőben a gyakorlatban is meg tudjuk valósítani énekes imádságainkat.

Ezúton szeretném megköszönni a kántorok nevében Dr. Orosz Atanáz Püspök atyának, hogy lehetőséget nyújtott arra, hogy tudásunkat bővíteni tudjuk,Bubnó Tamás a Szent Efrém férfikórus vezetőjének, Gorcsa György esperes atyának, Bukáné Kaskötő Marietta tisztelendőasszonynak, hogy legnagyobb tudásuk szerint megpróbáltak nekünk segíteni, valamint Makkai László atyának és a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium munkatársainak, hogy megszervezte, lebonyolította képzésünket.

Kántorok továbbképzése 2014

Idén július 12-én, Szerencsen lesz a Miskolci Apostoli Exarchátus családi napja. A rendezvény számos színes programmal várja az érdeklődőket.

A kikapcsolódni és együtt lenni vágyóknak változatos gyermekműsorokat (bábszínház, táncház), interaktív foglakozásokat (kézműves foglalkozás, cserkészvetélkedő), népzenei koncerteket (Ciráda zenekar, Tücsök zenekar, Újváry Marika és kísérete) és egyéb szórakozási lehetőségeket (ugrálóvár, arcfestés, állatsimogató, bohócok, zumba) kínálnak a szervezők. A rendezvény plakátja lentebb található.

A családi napon a szervezők egy egyházközségi családcsoport bemutatkozását is tervezik, erre június 27-ig várják a jelentkezőket.  Kérjük, hogy a csoportok Csejoszki Szabolcs szerencsi parókus atya felé jelezzék részvételi szándékukat a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  email címen!

Minden egyházközségből várjuk azokat, akik szeretnének részt venni a szerencsi vár falai között egy olyan rendezvényen, amely bármelyik korosztály számára sok-sok élményt nyújt. A részvételi díj 1000 Ft családonként, amely a helyszínen fizetendő. Jelentkezni július 8-ig a parókiákon és az alábbi e-mail címen lehet:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

Csatolmányok nevei:
Fájl letöltése (var_a_csalad2014.jpg)Vár a Család 2014[Vár a Család - plakát]537 Kb

Családosokat, házaspárokat várunk közös gondolkodásra, beszélgetésre, elmélkedésre 2014. május 21-én 18:30 órakor a a templom melletti Közösségi Házunkba (Gépész u. 10.)
Téma: Dr. Papp Miklós atya az Életvezetés etikája című előadásának megbeszélése.

Családosokat, házaspárokat várunk közös gondolkodásra, beszélgetésre, elmélkedésre 2014. február 27-én 18:00 órakor a a templom melletti Közösségi Házunkba (Gépész u. 10.)
Téma: Dr. Papp Miklós atya az Életvezetés etikája című előadásának megbeszélése.

A 2013. november 23-i - szombati - bükki séta programját az alábbiak szerint tervezzük:

Gyülekezés az Újgyőri főtéren a 68-as busz megállójában.
Utazás Bükkszentlászlóra a 9.30-kor induló menetrendszerinti járattal.
A túra útvonala: Bükkszentlászló autóbusz végállomás – Fehérkőlápai Turistaház – Lillafüred Szűz Mária-szobor – Lillafüred függőkertek.
Lillafüredről hazaindulás egyénileg.

Veszprémben tartották a Sajtóapostolok találkozóját (Egyházközségi lapok és honlapok szerkesztői) 2013. szeptember 27-29 között. Az eseménynek a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ adott otthont. Meglátogatták egyebek között a Érseki palotát, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményt, az Érseki Levéltárat és Könyvtárat és a Szent György kápolnát is. A sajtó szakképzett képviselői érdekes előadásokban ismeretették meg a médiában rejlő új és újabb lehetőségeket. A találkozó szakmai és kulturális programokat biztosított a részvevők számára, amelyben megerősödve mindenki a saját közösségében folytathatja a hithirdetés ezen sajátos és modern módját. 
Vasárnap a sajtó apostolai részt vettek a Szent Mihály tiszteletére szentelt bazilika búcsúünnepén, melyet az M1 és Duna World csatornák élőben közvetítettek az "Itthon vagy - Magyarország szeretlek" című műsorfolyamhoz kapcsolódva.

Fényképek a képtárban találhatóak.

További cikkeink...

Adó 1+1 % - Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

  
Az Egyházközségünket támogató
Kis Szent Teréz Alapítvány adószáma:

18410215-1-05

Tájékoztató az 1 % felajánlásáról 

 

Az Egyházközség számlaszáma:

10700086-66754772-51100005

Egyházfenntartás

Hogyan támogathat minket?

>>>Kattintson ide<<<

Hitoktatási körlevél MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
hitoktatásról szóló körlevele

és Nyilatkozat

ide kattintva olvasható

Képviselőtestület

AZ EGYHÁZKÖZSÉG

KÉPVISELŐTESTÜLETE

>>>kattintson ide<<<

Ajánlott oldalak

 

Keresés

Régi oldalunk...

Régi oldalunk

MEGSZŰNT!!!

már nem talál

archív tartalmakat:

www.diosgyorgk.fw.hu

Már nem frissül tovább,

és elmúlt eseményeink

már nem tekinthetőek meg.

VÉGE...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 103 vendég böngészi